Summering - Almedalen 2019

Årets upplaga av Almedalen går i mål och jag blickar tillbaka på veckans höjdpunkter. Nedan sammanfattas Almedalens trender och framtida spaningar.

Almedalen är en unik mötesplats för opinionsbildare och påverkans-aktörer som vill skapa strategier kring dialog, demokrati och delaktighet. Sverige hade inte varit det land vi är idag utan Almedalen. Från att vara en solklar politikervecka känns det numera som att ”idéveckan” eller ”demokrativeckan” beskriver Almedalen bäst. Hur hektiskt veckan än verkar vara så är det faktiskt här har vi tid att stanna upp och lyssna. För er som inte hade chansen att ta er till en ö ute i Östersjön kommer mina trendspaningar nedan. 

Trend #1 Hållbara transporter

Uppstickare för året var hållbara transporter. Aldrig tidigare har jag sett Almedalen har så enormt fokus på mobilitet, bränslen och hur vi tar oss fram. Med Fossilfritt Sverige i spetsen har flera påverkansaktörer som valt att gå ihop för att driva frågan i sin bransch t.ex. har bygg- och anläggningssektor fått sin FÖRSTA färdplan för klimatneutralitet. Riktigt bra! Debatterna går allt från att byta ut specifika fossilbaserade oljor till att hela verksamheter skriver under flygfritt 2020. 
Även s
venska greenwash-priset har sin prägel av temat. Jordens vänner valde i år att dela ut priset till Preem, som aktivt gröntvättat sitt nya "klimatsmarta" bränsle samtidigt som de strävar efter att bygga ett nytt oljeraffinaderi i Lysekil. Grattis till Preem! 

Mer information: Färdplaner för fossilfri konkurrenskraft, Seminarium: Hur når vi 1,5 graders målet? & Svenska greenwash-priset

Trend #2 Cirkulär ekonomi 

Medveten konsumtions egna generalsekreterare Alexsandra Davidsson sa något fantastiskt, hon formulerade sig såhär: ”vi vill gå ifrån att vara konsumenter, till att vara Cirkulenter”. Cirkulenter har ekat i mitt hjärta och deras kampanj kring prylsvinn gjorde avtryck. Sammanfattningsvis kan jag säga att där sker en beteendeföränding där vi inte köper, äger eller konsumerar utan strävar efter att låna, byta, dela eller laga. Det hänger ihop med min trendspaning att där finns inte längre avfall, endast resurser, och branscher jobbar intersektionellt för att slutna kretslopp. Något som sticker ut hakan är Tarkett, som tagit fram en "tvättmaskin" som kan få bort limrester på gamla platsgolv och tillverka nya golv. 
Svensk handels lånegarderob Almedalsgarderoben vann pris för Hållbarast i Almedalen med ett snitt på ca 200 utlåningar/per dag och jag själv hamnar på Almedalsbloggens topp-tio för mitt tal om att återanvända betong. 

Mer information: Seminarium: Vi måste börja prata prylsvinn!, Tarkett - återvinner plast till nya golv, Hållbarast i Almedalen, Almedalsbloggens topp tio

Trend #3 Digitalisering

För fem år sedan fanns inte digitalisering som sökord i Almedalsprogrammet. 2019 finns det över 600 programpunkter med fokus på hur digiralisering, artifical intellegence (AI) och machine learning (ML) påverkar allt från vård och skola till innovationstakt och politik. Min sammanfattning är att det måste tillkomma mer kreativa format för ledningsmöten, nya mått för att mäta innovation och att aktörer kommer behöva fundera över hur de kan effektivisera sin verksamhet – lika mycket som sin hållbara profil. 
På Techarenan är det två företag som sticker ut: Cartina och Bokio. Konsultbyrån Cartina som tar plats i Almedalen med sitt pampiga budskap om att vi måste ha en digital transformation för att möjliggöra en hållbar lösningar - definitivt ett företag att hålla koll på. Sedan kommer bokföringsappen Bokio som är ett av Sveriges mest växande bolag och har revolutioniserat bokföring, faktuering och lönehantering runt om i hela världen. Det bästa med Bokio? Det är helt gratis!

Mer information: Live-sänding från Cartina "Framtidens lärande"

Trend #4 Hållbar upphandling

Upphandlingsenheten och SKL är på plats i Almedalen och ägnade en heldag, med sex seminarium och fyra paneldebatter och och bjuder in till öppen dialog mellan kravställarna och kravtagarna. Här samlas 100-tals aktörer som alla säger samma sak - Ställ. Högre. Krav. Nu. 
Från deras seminarielista finns flera favoriter som "Digitaliseringens kamp mellan gott och ont, på vilken sida finns upphandlingarna?", "Vilka krav behövs för att fossilfritt ska vara självklart" och "Upphandling i en föränderlig värld". Lyssna på samtliga via länken nedan.

Mer information: Live-sändningar från Upphandlingsmyndigehten 

Trend #5 Mäktiga kvinnor i mansdominerade branscher

Varning! Här kan du bli inspirerad. Almedalens bästa seminarium hittade jag på Breakit där tre kvinnor delar med sig av sina berättelser hur de gjort karriär inom mansdominerade branscher. På scen intar supertrion Sandra Mobaraki (grundare och bygginspiratör på Byggsandra), Carolin Solskär (Head of innovation på Nordic Tech House) och Narmina Abdolova (grundare av podcasten Mäktiga kvinnor) med ingen mindre än eventproffset Rebecca Jansson som roddar bakom kulisserna. Deras budskap är enkelt - arbetsmarknaden ska förändras och blir mer jämlik. 

Mer infomation: Sammanfattning av seminariet från Breakit.se 

 

/Amanda Borneke

 

 
 Amanda Borneke är en orädd 25-årig miljövetare och nya stjärnskottet inom hållbarhet. Utnämnd till en av Sveriges 33 hållbarhetstalanger 2019. Idag är hon grundare och hållbarhetscoach för Borneke Miljökommunikation. En konsultverksamhet inom miljökommunikation, varumärkesutveckling och sociala medier. Hennes dröm är att få inspirera, motivera och engagera människor inom hållbara beteenden. Just nu är hon verksam hos CS riv & håltagning i Göteborg.

Instagram: @hallbarprofil

Email: [email protected]

#1 - Alexandra Davidsson

Så bra sammanfattat - tack för att du delar med dig. Och känner mig ärad att nämnas, tack och kul att ses. ⭐❤