Semestra smart - 30 (klimatvänliga) tips

 Bild: Pixabay

 

BOENDE

1. Byt hus
Slipp dyra hotellkostnader och byt hus med någon i en annan stad - eller ett annat land. Dela mera! Många av bostadsbytessajterna erbjuder gratis provperioder. 

bostadsbyte.com, hembyte.nu, intervac-homeexchange.com, lovehomeswap.com

Tips! Olika länder i Europa har semester vid olika tillfällen. I sydeuropa finns det fler semesterbostäder i augusti och september. 

2. Vakta ett hus
Om du inte vill hyra ut ditt eget boende – vakta någon annans när de är bortresta! Housecarers förmedlar gratis hus och lägenheter i bland annat Spanien, Italien och Costa Rica.

 housecarers.com

3. Passa en katt
Dröm!! Ta hand om ett husdjur medan ägaren är på semester – och bo gratis. Sajten Trustedhousesitters söker husvaktare i hela världen. Ett årsmedlemsskap kostar ungefär 100 kronor.

trustedhousesitters.com

Bild: Pixabay

4. Sov på soffan
Att soffsurfa är ett bra alternativ om du är social och inte har något emot att bo hos någon du ännu inte känner. Förutom gratis sovplats träffar du nya människor med god lokalkännedom som kan ge fler smarta tips för din semester. 

couchsurfing.com, stay4free.com

5. Bo på lantgård
Prova vardagen på en ekologisk lantgård! I utbyte mot 4-6 timmars arbete med trädgård får du mat och boende. Bli medlem på Wwoof (world wide opportunities on organic farms) och sök bland svenska eller utländska gårdar.

wwoof.se

6. Tälta i det fria
Utnyttja årstiden och allemansrätten och övernatta utomhus. Det finns massor av vackra platser att upptäcka. Och alldeles utmärkta campingar, om man vill ha tillgång till toalett, dusch och kök. Om du inte har ett eget tält – låna av någon du känner!

naturvardsverket.se, svenskcamping.se

 Bild: Pixabay

 

RESOR

7. Kör tillbaka en bil
Tro det eller ej, men hyrbilsfirmor behöver ibland hjälp med att flytta bilar mellan olika städer. På driveback.se eller hertzfreerider.com kan du se vilka rutter som finns tillgängliga - och du får en gratis resa som tack för körningen. 

hertzfreerider.com, driveback.se

8. Få skjuts 
Samåk och dela på kostnaderna – samtidigt gör ni en insats för miljön! I Skjutsgruppen kan du både själv erbjuda skjuts och söka skjuts där det finns bilplatser över. Smart!

skjutsgruppen.nu

9. Hyr en cykel 
Gör det lätt för dig att komma fram i stan, eller ge dig ut och njut av omgivningen. De matchar cykeln med ditt ändamål och kan även ge tips på häftiga ställen att cykla. Bikesbooking har 945 uthyrningställen i 65 olika länder! 

bikesbooking.com, bimbimbikes.com 

Bild: Pixabay
 
10. Hyr begagnat
Om du ändå känner att du behöver hyra en egen – kör begagnat! Rent-a-wreck hyr ut något äldre, men fullt fungerande, bilar till förmånliga priser.

rentawreck.se

 

MAT

11. Rädda mat
Hjälp restauranger och livsmedelsbutiker att minska matsvinnet. I mobilappen Karma får du tips på ställen i närheten som säljer ut mat och hembakt till kraftigt rabatterade priser. Hemsidan matsvinn.se ger livsmedelsprodukter en andra chans för rabatterade priser. 

karma.life, matsmart.se 

12. Plocka frukt
På Fruktförmedlingen listas fruktträd eller odlingar med överskott i hela Sverige. Ta hand om äpplen eller plommon så slipper de slängas eller ruttna bort. Win-win!

aktavara.org

Bild: Pixabay

UPPLEVELSER

13. Gå på museum
Tillbringa en eftermiddag på Chokladmuseet i Malmö, Nationalmuseum i Stockholm eller Marinmuseum i Karlskrona. Det är bara några av alla museer som numera har fritt inträde. Vissa tillfälliga utställningar kan dock fortfarande kosta extra.

14. Utomhusbio
Se hyllade "Sameblod" i Lund eller "Lejonkungen" i Gävle – utomhus. Många städer ordnar gratis utomhusbio i sommar – ett trevligt alternativ till biosalongen. Ta med en extra tröja!

15. Picknick i gräset
Packa matsäck och filt och duka upp till picknick i närmsta grönområde. Eller föreslå knytis om ni är flera. Ju fler, desto trevligare!

Bild: Pixabay

16. Gå på skattjakt
Upptäck nya platser med geocaching! Med hjälp av mobil eller gps ska du hitta gömda burkar, så kallade cacher, ute i naturen eller inne i städer.

geocaching.com 

17. Festivalyra
Du behöver inte betala dyra festivalbiljetter för att njuta av härlig livemusik. Håll utkik efter sommarens många gratisevenemang, som riksfm-festivalen, Trästockfestivalen i Skellefteå och Stockholms kulturfestival.

gratisfestival.se

18. Låna en deckare
Vad passar bättre under semestern än långläsning i hängmattan? Utnyttja landets alla bibliotek! Kom ihåg att du dessutom kan låna tv-spel, filmer, tidningar, musik och e-böcker.

Bild: Pixabay
 

FÖR BARN
 
19. Fiska ihop
Det är fritt fram att fiska med handredskap längs kusten och i de fem stora sjöarna Mälaren, Hjälmaren, Vänern, Vättern och Storsjön i Jämtland. Gratis för barn under 16 år.

sportfiskarna.se

20. Gå på Parkteater
Gå på utomhusteater med hela familjen! Hundratals föreställningar spelas runtom i landets alla parker. 

kulturhusetstadsteatern.se/ parkteatern, malmo.se

21. Lek loss 
Barnsemester listar Sveriges platser som är gratis för barn. Det går att sortera efter län, kommun eller stad. Lek tills ni storknar! 

barnsemester.se

22. Kulturkalas!
Göteborgs kulturkalas i augusti är öppet för alla, och har ett helt eget område för barnen. Här brukar det ordnas allt från lekar, pyssel och musik till kläd- och leksaksbyten. Håll utkik efter årets program!

goteborgskulturkalas.se

 23. Var publik i "Sommarlov"
Populära SVT-programmet "Sommarlov" spelas in varje vardag från klockan 9.00 vid Beijers Park i Malmö fram till den 3 augusti. Alla barn är välkomna att sitta med i publiken, och ingen föranmälan krävs. På fredagar är det alltid artistbesök. 

24. Djurmys
Kaniner, grisar, killingar ... Gör en utflykt till någon av landets många 4H-gårdar och titta på söta djur! Slottsskogens djurpark i Göteborg har också fri entré. Där kan man, utöver svenska får, älgar och knubbsälar, se sydamerikanska pingviner.

4h.se, goteborg.se

 Bild: Pixabay

 

PRYLAR & MÖBLER

25. Hämta upp
Inredning, soffor eller resväskor. Låt någon annans saker få nytt liv. Håll koll på sajterna där allt möjligt bortskänkes mot avhämtning.

bortskankes.se, bort.nu, bjussa.se, blocket.se, syndattkasta.se

26. Anordna en bytarkväll 
Förnya garberdoben och hemmet utan att spendera en krona! Ordna en egen bytarkväll med dina vänner eller håll utkik efter lokala klädbytesdagar på sociala medier. Tanken är att du kan lämna in en tandborste och komma hem med en tv. När jag själv har anorndat den så tar alla med sig så mycket de vill byta bort - kraven är att det ska vara helt och rent. Någon kanske presenterar sina saker på soffbordet, någon tar köksbordet, en annan tar köksbänken, någon gör en hörna eller hänger kläderna över soffan. Den första timmen hjälps vi åt att ställa upp allt, och sedan är det bara att köra igång. Du sätter gränserna! 

27. Hyr kläder, skor och accessoarer 
I Stockholm finns Lånegarderoben, där du kan långlåna ett plagg i fyra månader för 100 kronor. Klädoteket i Göteborg hyr också ut kläder för en mindre slant. Och så finns hemsidan somethingborrowed.se! 

lanegarderoben.se, kladoteket.se, somethingborrowed.se 

 Bild: Pixabay

28. Fixa trädgården
Byt till dig en plantor och frön på facebook. Det finns flera bytesgrupper på Facebook där du kan hitta allt från krukor till verktyg. Sök på "byt/ bortskänkes" och leta efter grupper i ditt närområde. 

29. Låt någon annan odla i din trädgård 
GrowGothenburg är ett intiativ som matchar dem som har odlingsbarmark med dem som vill odla. Grow möjliggör en win-win-situation där du och odlaren kan komma överens om villkor som passar era behov. Du kan ange dina krav, läsa om odlarens intressen och hantera ansökningsprocessen till din trädgård eller gård som du vill. Kanske kommer ni överrens om att dela på en del av skörden eller att du kan kompensera odlaren för att ta hand om din trädgård när du är bortrest eller för en tjänst på gården. Du får en oas i trädfgården helt gratis! Wow! 

growgothenburg.se 

30. Fritidsbanken
Som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. stormkök, surfbrädor, regnställ, vandringskängor, inlines, flytvästar, skateboards och mycket mer. Alla kan låna och allt är gratis! Utlåningstiden är 14 dagar.

fritidsbanken.se, grannsaker.se, facebook.com/ toolpoolmalmo

 Bild: Pixabay
 
Av Amanda Borneke