Veckans hållbarprofil: Sofia Hård

Veckans hållbarprofil: Sofia Hård är Ordförande för Jagvillhabostad.nu Uppsala. Vi har båda studerat Miljövetarprogrammet vid LiU och det var så vi träffades 2014. I Almedalen passade vi på att ses igen och prata om den ohållbara bostadsmarknaden. 
 
 
Min nuvarande bransch är bygg-, rivnings- och fastighetsbranschen så självklart tycker jag Sofias jobb är väldigt intressant.  Jag själv har aldrig haft något större problem med att skaffa bostad. Eller så kan man väl säga att jag fullt accepterat att enda sättet att få ha en bostad är att börja studera, flytta varje 6 månader på andrahandskontrakt eller ha en förälder som borgenär. Vilket kanske inte ska accpeteras i första hand! 
 
Mitt korta samtal med Sofia fick mig att gå runt och fråga människor i min närhet hur de fick sin bostad. Hur fick du din nuvarande bostad? "Jag fick ringa 200 samtal innan jag fick napp", "Jag skrev in mig på Boplats när jag gick på högstadiet", "Pappa betalade", "Min faster jobbar i ett fastighetsbolag" eller "Jag hade turen att gifta mig med någon som hade första handskontrakt". För mig var det också ett uppvaknade att inse situationens allvar. 

Jagvillhabostad.nu menar att 213 000 unga fortfarande bor hemma (motvilligt) för att de inte hittar någon bostad. 
 
Sofia kommer definitvt vara en person som jag kommer att följa i debatten om framtidens bostadstasmarknad!